top icon
Συνεντεύξεις

Σπύρος Μουστάκας: Ο ιθύνων νους του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020

Η ημερομηνία διεξαγωγής του διεθνούς Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020 πλησιάζει και ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, Σπύρος Μουστάκας, μας μίλησε για τον αγώνα Regularity που θα έχει ως επίκεντρο τα Ιωάννινα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 11-13 Σεπτεμβρίου, μια ξεχωριστή δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στα πέριξ της Πίνδου. Ο λόγος για το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020 ή αλλιώς, Historic Rally of Greece – Pindos 2020, όπως προκύπτει από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος αγώνας Regularity, διαθέτει και διεθνή χαρακτήρα.

Το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020, διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων (Α.Σ.Ι.Σ.Α.) και έχει την έγκριση της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ. Το μήκος του αγώνα που χωρίζεται σε δύο ημέρες (Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου) είναι 861 χιλιόμετρα, τα 470 εκ των οποίων ανήκουν στις 24 ειδικές Regularity, οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 200 χρονομετρήσεις με τη βοήθεια δορυφόρου. Αυτό, αποτελεί καινοτομία για τους αγώνες Regularity στη χώρα μας, καθώς θα συμβεί για πρώτη φορά.

Poster

Ο ιθύνων νους του αγώνα, που έχει υπάρξει Πρωταθλητής Ελλάδος Regularity και νικητής του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος στο πρόσφατο παρελθόν, Σπύρος Μουστάκας, μας ανέλυσε όλα τα δεδομένα του αγώνα, από το πρόγραμμα και τη διαδρομή, μέχρι τα αυτοκίνητα που μπορούν να συμμετέχουν, αλλά και το στοιχείο που καθορίζει τον διεθνή χαρακτήρα του.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Σπύρος Μουστάκας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020:

Το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020 είναι προϊόν συνεργασίας του Α.Σ.Ι.Σ.Α. και της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία.

Σπύρος Μουστάκας: “Ο αγώνας επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί το Μάρτιο υπό την αιγίδα του Σ.Ι.Σ.Α. (Σύλλογος Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων) και είχε ουσιαστικά οργανωθεί από τον Μιχάλη Μουζούκη κι εμένα. Από τη στιγμή που ο αγώνας εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγώνων της ΟΜΑΕ και απέκτησε και διεθνή χαρακτήρα, ως κατατακτήριος για το αντίστοιχο έπαθλο της FIA, έπρεπε ο επίσημος διοργανωτής να είναι ένα Σωματείο που ανήκει στην Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος. Αυτό το Σωματείο είναι ο Α.Σ.Ι.Σ.Α. (Αθλητικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων), και πλέον στην Οργάνωση υπάρχουν και άνθρωποι από την ΟΜΑΕ, η οποία διαθέτει πιστοποιημένα στελέχη. Έτσι, για παράδειγμα, Αλυτάρχης θα είναι ο Νίκος Ποριώτης”.

Μιλήστε μας για το διεθνή χαρακτήρα του αγώνα.

Σ.Μ.: “Από πλευράς συμμετοχών είναι κατ’ όνομα διεθνής, αφού μέχρι στιγμής υπάρχει μία συμμετοχή από τη Ρουμανία και οι υπόλοιπες, είναι ελληνικές. Ωστόσο, πρόκειται για κατατακτήριο αγώνα όσον αφορά στο Πανευρωπαϊκό Έπαθλο Regularity της FIA. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών, σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονταν 5 αγώνες, όμως φέτος αυτό έχει αλλάξει και το Έπαθλο θα κριθεί σε έναν αγώνα, στην Ελβετία. Για να μπορέσει κάποιος να λάβει μέρος σε αυτόν, θα πρέπει να έχει πάρει κατάταξη σε καλή θέση σε κάποιον από τους κατατακτήριους αγώνες. Σε κάθε περίπτωση όμως το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, έχοντας σχεδόν όλοι τους συμμετάσχει σε αντίστοιχους διεθνείς αγώνες, και με τα μισά πληρώματα να έχουν εμπειρία από συμμετοχή στο Ιστορικό ράλλυ Μόντε Κάρλο”.

Misc

Ποιο είναι το καινοτόμο στοιχείο που προσφέρει η χρονομέτρηση με δορυφορικό σύστημα;

Σ.Μ.: “Η χρονομέτρηση με δορυφορικό σύστημα θα συμβεί για πρώτη φορά και μας δίνει τη δυνατότητα πολλών χρονομετρήσεων, εξ ου και αυτές θα είναι περίπου 200. Αυτό το σύστημα έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, από τη στιγμή που το νοικιάζεις, μπορείς να πραγματοποιήσεις όσες χρονομετρήσεις θέλεις, χωρίς επιπλέον κόστος, που θα προέκυπτε από παρουσία κριτή σε συγκεκριμένο σημείο ή την ύπαρξη στατικού συστήματος. Δεύτερον, οι χρονομετρήσεις είναι κρυφές και κανείς δε μπορεί να ανιχνεύσει τα σημεία. Εμείς ως οργάνωση τα έχουμε μαρκάρει και απλά ο δορυφόρος “βλέπει” τι ώρα πέρασε το κάθε αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, το “παιχνίδι” γίνεται πολύ σκληρό για τους συμμετέχοντες, αφού δεν αφήνει περιθώρια για τακτική και κάθε πλήρωμα πρέπει να είναι συνέχεια σωστό”.

“Πρόκειται για μια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, στο Ιστορικό Μόντε Κάρλο και σε άλλους μεγάλους αγώνες. Τα πρώτα χρόνια στη χώρα μας υπήρχαν αμφιβολίες, όμως το δοκιμάσαμε, μείναμε ευχαριστημένοι και θα το εφαρμόσουμε”.

Historic Rally of Greece

Θα θέλατε να μας “ταξιδέψετε” στα μονοπάτια του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020;

Σ.Μ.: “Βεβαίως! Επίκεντρο του αγώνα είναι τα Ιωάννινα, ενώ η διαδρομή περνά και από άλλα που διακρίνονται για τη φυσική ομορφιά και πολιτιστική ταυτότητα, όπως Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια ή Τζουμέρκα”.

“Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ξεκινά από τα Ιωάννινα και τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν προς τα Τζουμέρκα. Έπειτα, θα κινηθούν νότια πλησιάζοντας την Άρτα και από εκεί, ανατολικά πάνω από τα Τζουμέρκα, με κατάληξη κοντά σε Ελάτη και Περτούλι, στο Νομό Τρικάλων. Από εκείνο το σημείο θα υπάρξει επιστροφή μέσω Καστανιάς, με το πρώτο σκέλος της πρώτης ημέρας, να ολοκληρώνεται στο Μέτσοβο. Μετά από την ανασυγκρότηση για ξεκούραση, θα υπάρξει νυχτερινό σκέλος με δύο ειδικές δοκιμασίες ακριβείας, προτού οι συμμετέχοντες βρεθούν στα Ιωάννινα για ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας.

“Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ο αγώνας θα κινηθεί βόρεια, προς την περιοχή του Ζαγορίου, ενώ θα φτάσει έως το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, για μίνι ανασυγκρότηση. Έπειτα, τα αυτοκίνητα θα επιστρέψουν από ορεινές διαδρομές και περνώντας από Ανατολικό Ζαγόρι θα φτάσουν στο Πάπιγκο, για ανασυγκρότηση. Το τελευταίο σκέλος του αγώνα θα είναι απογευματινό, με τους συμμετέχοντες να κινούνται προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα και περνώντας από Ζίτσα και Θεογέφυρο, να φτάνουν στο Μονοδένδρι για τον τερματισμό, το βράδυ”.

“Αν και η Απονομή Επάθλων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ίσως λόγω των εξελίξεων με την πανδημία, να χρειαστεί να γίνει το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία του Μονοδενδρίου, σε ανοιχτό δηλαδή χώρο, για λόγους ασφαλείας”.

Historic Rally of Greece

Πώς αισθάνεστε που δε θα λάβετε μέρος;

Σ.Μ.: “Θα είναι λίγο περίεργο. Μου πέρασε από το μυαλό να συμμετάσχω εκτός συναγωνισμού, όμως επειδή είναι πρώτη φορά, σκέφτηκα να μείνω στο παρασκήνιο μήπως χρειαστεί οτιδήποτε, ώστε να μπορώ να βοηθήσω”.

Πόσες συμμετοχές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος – Πίνδος 2020 και ποια αυτοκίνητα μπορούν να συμμετάσχουν;

Σ.Μ.: “Μέχρι στιγμής υπάρχουν 23 συμμετοχές. Δικαίωμα συμμετοχής παρέχεται σε πληρώματα που διαθέτουν αυτοκίνητα ηλικίας 30 ετών (έτος παραγωγής 1990) και άνω. Επίσης, υπάρχει ειδική κατηγορία Youngtimers, για αυτοκίνητα ηλικίας 20-30 ετών, που συμμετέχουν εκτός Γενικής Κατάταξης”.

“Οι συμμετοχές δεν είναι πολλές, όμως είναι ιδιαίτερα ποιοτικές, καθώς ο αγώνας στήθηκε εξαρχής για να ικανοποιηθούν ορισμένοι άνθρωποι που επιζητούν πολύ σκληρούς αγώνες. Αν και η ανώτατη μέση ωριαία ταχύτητα είναι 50 χλμ./ώρα, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς FIA και FIVA, εντούτοις υπάρχουν δύσκολα κομμάτια, που πληρώματα με πιο αδύναμα αυτοκίνητα ίσως δεχθούν ποινή. Πάντως, έχουμε φροντίσει ώστε αν ένα πλήρωμα είναι συνολικά δυνατό και σταθερό, να έχει τη δυνατότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος και ο αγώνας του να μην επηρεαστεί”.

Μια τελευταία ερώτηση, για να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας προσέλκυσε στους αγώνες Regularity;

Σ.Μ.: “Από το 2012, όταν και έλαβα μέρος για πρώτη φορά σε αγώνα Regularity, συμμετείχα μόνο στο Ιστορικό Ακρόπολις, καθώς δε γνώριζα πως υπήρχαν άλλοι αγώνες. Αφενός έτυχε να έχω παλιό αυτοκίνητο, που είναι σημαντικό για τους συγκεκριμένους αγώνες. Αφετέρου, μου άρεσε πολύ το παιχνίδι με τους αριθμούς και κυρίως, ότι η Regularity προσφέρει ένα είδος αγώνα που δίνει δυνατότητα σε πληρώματα με υποδεέστερα από πλευράς ισχύος, αυτοκίνητα, να ανταγωνιστούν στα ίσια, πληρώματα με πιο ισχυρά αυτοκίνητα”.

Spyros Moustakas

Ποιος είναι:

Ο Σπύρος Μουστάκας γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1973. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ επαγγελματικά απασχολείται στον τομέα της βιομηχανικής ψύξης ως μηχανικός. Έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε αγώνα Regularity το 2012, συμμετέχοντας στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις. Το 2016, προκάλεσε θαυμασμό όταν κατέκτησε τη νίκη στο Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος, έχοντας ως συνοδηγό τον 9χρονο τότε, γιο του, Νικόλα, με τον οποίο κατέκτησαν και το αντίστοιχο Πρωτάθλημα. Έκτοτε, είναι από τους πρωταγωνιστές στη συγκεκριμένη μορφή αγώνων, έχοντας κερδίσει τίτλους τόσο στα πρωταθλήματα της ΟΜΑΕ όσο και της ΕΟ ΦΙΛΠΑ, τερματίζοντας σχεδόν πάντοτε στην πρώτη τριάδα. Μεγάλη διάκριση επίσης, ήταν η 2η θέση που κατέκτησαν με τον Γιώργο Δελαπόρτα στο Ιστορικό Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2018.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνα: http://www.pindos.org/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ