Θρυλικές κατασκευές από το χθες που ξαναζούν και ενθουσιάζουν, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες από το Τσουφενχάουζεν βρίσκουν το φυσικό τους χώρο και μαζί τη φροντίδα, το μεράκι και τις γνώσεις των Ελλήνων μετρ σε οτιδήποτε με το έμβλημα της Porsche, Γιώργου και Νίκου Πετρόπουλου.
Η ΓΟΗΤΕΙΑ του κλασικού αποτελεί αξία που παραμένει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου, και βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η τάση της αναβίωσης θρυλικών μοντέλων, που θυμίζουν στους παλιούς και μαθαίνουν στους νεότερους την αξεπέραστη έλξη της αναλογικής σύνδεσης ανθρώπου και μηχανής. Στη λίστα, μάλιστα, με τα πιο ποθητά και ελκυστικά μοντέλα, οι Porsche 911, και ειδικά αυτές από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και τις αρχές του '70, βρίσκονται στις πιο υψηλές θέσεις σε επίπεδο ενδιαφέροντος και ζήτησης. Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει στη δημιουργία σε όλον τον κόσμο εξειδικευμένων οίκων για την ανακατασκευή, την αναβάθμιση και την τεχνική υποστήριξη παλαιών Porsche.
Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα ονόματα διεθνώς βρίσκεται και αυτό της Petroretro911 του πολύπειρου Γιώργου Πετρόπουλου, που μαζί και με τον γιο του, Νικόλα, βάζουν τη σφραγίδα τους σε μερικές από τις πιο σπάνιες και φροντισμένες στη λεπτομέρεια ιστορικές «911» που ξαναζούν στο σήμερα, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, από την Τουρκία μέχρι τη μακρινή Καλιφόρνια. Τους συναντήσαμε στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις της μονάδας, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική με τον υπερπλήρη τεχνικό εξοπλισμό για την υποστήριξη κάθε είδους εργασίας σε παλιά και νέα μοντέλα Porsche και μαθαίνουμε από τους ειδικούς τα μυστικά της αναβίωσης των θρύλων του χθες.
Επιλέγοντας σωστά
Η ανακατασκευή ενός παλιού αυτοκινήτου, εκτός από το καθαρά τεχνικό κομμάτι, που αφορά την εμπειρία, τη γνώση και την ικανότητα του μηχανικού, είναι μια διαδικασία δημιουργίας που απαιτεί μεράκι, αφοσίωση και υπομονή, όντας άμεσα συνδεδεμένη και με το συναίσθημα. Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Πετρόπουλος, οι επιλογές για κάποιον που αποφασίζει να εστιάσει σε μια κλασική «911» ξεκινούν από την ανακατασκευή ενός μοντέλου ακριβώς στη μορφή που είχε αρχικά και, από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε ιδιοκτήτη, μπορεί ένα παλιό μοντέλο να δεχθεί, για παράδειγμα, πιο σύγχρονα μηχανικά μέρη ή ένα νεότερο μοντέλο να αποκτήσει την όψη και την εικόνα ενός προγενέστερου. Αυτό, με τη σειρά του, αποκλείει κάποια συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το κόστος μιας ανακατασκευής, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με έναν πολύ μεγάλο αριθμό παραγόντων.
Σήμερα, πάντως, τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και τις υψηλότερες τιμές είναι αυτά μέχρι το '73, που η κατασκευή των αμαξωμάτων ήταν χειροποίητη. Μια απλή «911» αυτής της εποχής κυμαίνεται στο επίπεδο των 30.000 ευρώ, ενώ το ίδιο μοντέλο, αν έχει κατασκευαστεί μετά το '74, που η Porsche ξεκίνησε τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή, μπορεί να έχει τη μισή τιμή. Σίγουρα ο έλεγχος του αυτοκινήτου από κάποιον ειδικό είναι απαραίτητος, ώστε να γίνει μια αρχική εκτίμηση των εργασιών που απαιτούνται.
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, οπότε μια πολύ καλή όψη ή μια ελκυστική τιμή δεν αποτελούν πάντα και την καλύτερη ευκαιρία. Όπως άλλωστε τονίζει ο Γιώργος Πετρόπουλος: «Το πιο σημαντικό για κάποιον που σκέφτεται τη γνήσια ανακατασκευή είναι η επιλογή ενός αυτοκινήτου με τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα με τους οποίους κατασκευάστηκε. Με άλλα λόγια, να μην έχει γίνει κάποια μετατροπή. Αυτό δίνει τη μέγιστη δυνατή αξία σε ένα κλασικό αυτοκίνητο. Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που πιθανόν να έχει φτιάχνονται, σε όποια κατάσταση και αν είναι. Έχουμε, για παράδειγμα, την τεχνογνωσία και τα μέσα για να επισκευάσουμε οποιαδήποτε βλάβη σε κινητήρα οποιασδήποτε χρονολογίας, ενώ η καλίμπρα που διαθέτουμε μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε με απόλυτη ακρίβεια μια καρότσα, ακόμα και αν χρειαστεί να την κόψουμε κομμάτια ώστε να διορθώσουμε τη διάβρωση, όπου κι αν βρίσκεται και όση και αν είναι. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των κλασικών Porsche που υπήρχαν είχαν κάποια στιγμή δεχθεί μια μετατροπή. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν αρκετά χρήματα ώστε το αυτοκίνητο να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Είναι προτιμότερο να πάρεις ένα σάπιο αυτοκίνητο από το εξωτερικό, παρά να επιλέξεις ένα που δείχνει σε καλύτερη κατάσταση, αλλά έχει δεχθεί πολλές επεμβάσεις. Βέβαια, τα πάντα καθορίζονται και από τη σπανιότητα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, φυσικά και αξίζει να προχωρήσεις στην ανακατασκευή μιας 911 RS, σε όσο κακή κατάσταση και αν βρίσκεται. Μπορεί να κοστίσει ακριβά, αλλά σίγουρα η αξία της μετά θα είναι πολλαπλάσια από αυτό το κόστος. Εάν όμως πρόκειται για ένα απλό μοντέλο, τότε η αναλογία δε θα είναι συμφέρουσα, εκτός κι αν στην εξίσωση μπαίνουν για κάποιον και συναισθηματικοί παράγοντες».
Η εξατομίκευση του κλασικού
Το συνεχώς αυξανόμενο κύμα της επιστροφής στις κλασικές «911» δε σταματά μόνο στην πιστή επαναφορά στις αρχικές προδιαγραφές, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ενδιαφερομένων στρέφεται στις ρέπλικες ή αλλιώς στις αναπαραγωγές συγκεκριμένων μοντέλων, όπου υπάρχει πολύ έντονο και το στοιχείο της εξατομίκευσης σύμφωνα με τα γούστα και τις επιθυμίες του καθενός. Οι περισσότεροι επιλέγουν κάτι τέτοιο έτσι ώστε να έχουν ένα κλασικό αυτοκίνητο με την αίσθηση και τη γοητεία που το συνοδεύει, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να απολαμβάνουν ευκολίες, ευχρηστία και ασφάλεια που βρίσκουμε σε σύγχρονα αυτοκίνητα.
Όπως μας λένε και οι ξεναγοί μας στον κόσμο των θρύλων του χθες: «Φτιάχνοντας μια ρέπλικα, μπορείς να έχεις ένα πολύ σπάνιο μοντέλο χωρίς το απαγορευτικό κόστος που το συνοδεύει. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια μόδα για ανακατασκευή κατ' εικόνα της γκρι σκούρας “911” που χρησιμοποιούσε ο Στιβ ΜακΚουίν στην ταινία Le Mans, πηγαίνοντας από το Κλερμόν Φεράν στην πίστα. Σκεφτείτε πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πουλήθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ με μια ρέπλικα μπορείς με πολύ λιγότερα χρήματα να έχεις ένα οπτικά ίδιο, που μάλιστα να έχει και τις προδιαγραφές που προτιμάς. Πολλοί οίκοι, λοιπόν, που κάνουν ανακατασκευές φτιάχνουν ρέπλικες αυτού ή άλλων σπάνιων μοντέλων χρησιμοποιώντας μεταγενέστερες καρότσες, ακόμα και “964”, και τους δίνουν το look των μοντέλων έως το '73, ενώ εξελίσσουν διάφορα μέρη ώστε τα αυτοκίνητα να είναι πιο χρηστικά και λειτουργικά στην καθημερινή χρήση.
Μέχρι το '89 οι καρότσες είναι πάρα πολύ κοντά, και είναι σχετικά εύκολο να πετύχεις το οπτικό αποτέλεσμα που θες, αλλά και να χρησιμοποιήσεις μέρη από το ένα μοντέλο στο άλλο. Τα αυτοκίνητα, λοιπόν, δείχνουν παλιά, αλλά έχουν την ευχρηστία και την αξιοπιστία ενός σύγχρονου. Μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερο κιβώτιο, όπως το G50, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Porsche, μεγαλύτερος κινητήρας, με πιο σύγχρονη τροφοδοσία, υποβοήθηση σε φρένα και τιμόνι, αμορτισέρ με ελατήρια αντί για ράβδους στρέψης, κλιματισμός, ηλεκτρικά παράθυρα και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφθεί κανένας. Η δική μας διαφορά με άλλους οίκους που κάνουν αντίστοιχη δουλειά είναι πως εμείς προσαρμόζουμε τη σύγχρονη τεχνολογία στα παλιά αυτοκίνητα, και όχι το αντίθετο. Είναι πολύ πιο εύκολο, για παράδειγμα, να πάρεις μια “964” ή μια “993”, που ήδη έχουν καλύτερη τεχνολογία, και να την κάνεις να δείχνει σαν μοντέλο του '73, παρά να καταφέρεις να βάλεις σε ένα μοντέλο του '70 τα πράγματα που αναφέραμε πιο πάνω. Όμως έτσι πετυχαίνεις μια πιο πιστή προσέγγιση της αίσθησης του τότε.
Η επιτυχία είναι να καταφέρεις να κρατήσεις χαμηλά το βάρος, κοντά στα 1.100 κιλά, έχοντας βάλει όλα τα σύγχρονα μηχανικά μέρη. Φανταστείτε πως ο οίκος Singer στην Αμερική, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους του είδους, χρησιμοποιεί μέχρι και κάρμπον ή κέβλαρ προκειμένου να εξισορροπήσει το επιπλέον βάρος από τα σύγχρονα μηχανικά μέρη, αλλά βέβαια ξεφεύγει σε οικονομικά μεγέθη, καθώς τα αυτοκίνητά του αγγίζουν τα 300.000 ευρώ. Πάντως, για κάποιον που θέλει μια πιο προσιτή αλλά και λειτουργική λύση μπορεί να επιλέξει μια 911 3.2 του '86-'89 που είναι από τα τελευταία αερόψυκτα σε παλιά καρότσα και την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε μέρα, απολαμβάνοντας σε ένα παλιό αυτοκίνητο όλες τις ανέσεις που σου προσφέρονται σήμερα. Και αν θέλεις μπορείς εύκολα να αλλάξεις το look σε αυτό των μοντέλων του '73. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο μπορείς να το βρεις με 25.000-30.000 ευρώ και να το φτιάξεις με 25.000-50.000 ευρώ, έχοντας επιλέξει πολύ καλές λύσεις σε κινητήρα, κιβώτιο ανάρτηση και μετάδοση».
Συναίσθημα, αλλά και λογική
Μοναδικές κατασκευές που πετούν από πάνω τους τα σημάδια του χρόνου και ξαναζούν ταξιδεύοντάς μας σε μια εποχή γεμάτη συναίσθημα, χάρη στην ικανότητα και στο μεράκι ανθρώπων όπως είναι ο Γιώργος και ο Νίκος Πετρόπουλος. Δημιουργίες που αναμφίβολα αγγίζουν την καρδιά και τις αισθήσεις, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να μιλήσουν και στο μυαλό. «Εάν επενδύσεις σε ένα αυτοκίνητο που θα το φέρεις στην αρχική του κατάσταση, τότε είναι σίγουρο πως τα χρήματά σου δε θα απαξιωθούν, αλλά, αντίθετα, θα κερδίσουν αξία με την πάροδο του χρόνου. Σε ένα σπάνιο μοντέλο η αξία μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε πολύ σύντομο διάστημα. Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πιο σπάνια και δύσκολα στην εύρεση, οπότε αυτό αυξάνει αυτόματα την αξία τους. Το όνομα “Porsche”, μάλιστα, έχει μια ανεξίτηλη επιρροή. Σήμερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μοντέλα μέχρι το '73, και σίγουρα, όταν αυτά εξαντληθούν, το ενδιαφέρον θα μεταπηδήσει σε αυτά μέχρι το '79 κ.ο.κ. Πρόκειται για μια μορφή επένδυσης, καθώς είναι σίγουρο πως, όσο περνά ο καιρός, τόσο θα αυξάνεται η αξία τους».
Το συναίσθημα, λοιπόν, συναντά τη λογική, οπότε δε μιλάμε για μια περαστική μόδα, αλλά για ένα κίνημα με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική, που αποτελεί εγγύηση πως τα διαμάντια θα λάμπουν για πάντα._ Γ. Χ.
Χάρη στην εμπειρία των ανθρώπων της αλλά και στον τελευταίας γενιάς τεχνικό εξοπλισμό, η Petroretro911 προσφέρει ολοκληρωμένη ποιοτική φροντίδα σε κάθε κλασικό ή σύγχρονο μοντέλο της Porsche.
Η τεχνογνωσία στην ανακατασκευή και την αναβάθμιση των κινητήρων, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ένα από τα πιο δυνατά ατού και βασικό μέρος της συνεργασίας με το εξωτερικό για την Petroretro911.
Η ιδανική ανακατασκευή απαιτεί την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση της καρότσας, οπότε στις νέες εγκαταστάσεις υπάρχει, μεταξύ άλλων, και εξειδικευμένο φανοποιείο και βαφείο.
Η Petroretro911 στο Διαδίκτυο
URL: www.petroretro911.com
Facebook: facebook.com/petroretro911
Instagram: instagram.com/petroretro911
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΠΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΛΗΣ