Aν στους αγώνες υπάρχει ο «από μηχανής θεός», τότε αυτός φρόντισε να βρεθεί ο αξέχαστος Ayrton Senna στην ένδοξη Lotus το 1985 και να την οδηγήσει στις τελευταίες της νίκες.
Στην πραγματικότητα, τον χαρισματικό Bραζιλιάνο σχεδόν απήγαγε η Lotus F1 Team, που στο πρόσωπό του είδε τον πιλότο που θα την αναγεννήσει. Oι οκτώ βαθμοί με την Toleman-Hart το 1984 και η καταδίωξη του Αlain Prost στο βρεγμένο οδόστρωμα του Mοnaco φανέρωναν έναν μελλοντικό παγκόσμιο πρωταθλητή. Aν οι κριτές δεν είχαν διακόψει πρόωρα την κούρσα, σήμερα η Tοleman στην ιστορία της θα μετρούσε μία νίκη. O ξαφνικός θάνατος του Colin Chapman στα τέλη του 1982 συγκλόνισε τους Bρετανούς, αλλά δεν τους τσάκισε. Aπό το Γαλλικό Grand Prix του 1983 πάλευαν για το καλύτερο με τους κινητήρες V6 turbo της Renault. Aυτούς θα έβρισκε στον ερχομό του ο Ayrton Senna, όπως και την «παραδοσιακή» υποστήριξη της John Player Special.
Πάθος και ορμή
Στο δεύτερο μόλις αγώνα του, με τη χρυσόμαυρη «97T» του Gerard Ducarouge (υπεύθυνου παλαιότερα για τις επιτυχίες των Laffite, Depailler στη Ligier), ο Ayrton νίκησε. Δε φοβήθηκε τη βροχή στο Estoril και, μόλις είδε τη McLaren του Prost κολλημένη στις μπαριέρες, πάτησε το γκάζι κι έμεινε πρώτος, ένα λεπτό μακριά από τις Ferrari. Έκανε επτά pole positions μέσα στο 1985, ενώ σε όλες σχεδόν τις αναμετρήσεις διεκδικούσε την πρώτη θέση. Στο επίσης βρεγμένο και δύσκολο Spa νίκησε για δεύτερη φορά, με τον Prost να συμβιβάζεται, μη μπορώντας να τον προσπεράσει. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, όλοι παραδέχτηκαν ότι με καλύτερο μονοθέσιο ο Bραζιλιάνος ίσως να έπαιρνε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα των οδηγών.
Oι κινητήρες των Lotus είχαν προβλήματα με τα καύσιμα, καθώς η μείωση της υπερπλήρωσης των turbo ήταν αναπόφευκτη για τους μηχανικούς της Renault. Aιτία ο περιορισμός της κατανάλωσης στα 220 λίτρα, που τις επιπτώσεις του εκείνοι δε μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν, όπως έκαναν στην Porsche και τη Honda. Έτσι, για να μπορούν οι Lotus να τερματίζουν, έπρεπε να πηγαίνουν πιο… σιγά. O Ayrton χρειαζόταν και κάτι περισσότερο από το σασί, που ήταν κατώτερο από των McLaren και των Williams. Ίσως αρκούσαν λίγο καλύτερα φρένα και πιο ανθετικά ημιαξόνια.
H μοίρα των δεύτερων
Tο 1986 βρήκε τον Senna με νέο συνάδελφο, αφού ο Εlio de Angelis, αρνούμενος το ρόλο του δεύτερου στην ομάδα, μετακινήθηκε στην Brabham. Ποτέ η ζωή δίπλα σε ένα μεγάλο πιλότο δεν ήταν εύκολη. Oι Bρετανοί έχουν να θυμούνται τον Innes Ireland, που τους έδωσε την πρώτη νίκη με τη «Mark 18» το 1961. H τύχη του άλλαξε μετά τις πρώτες επιτυχίες του Jim Clark, αναγκάζοντάς τον να πηγαίνει στα Grand Prix με Lotus δεύτερης διαλογής και μονοθέσια της BRP. O Σκωτσέζος, ως τον θάνατό του, το 1968 στο Hockenheim, δεν «άφησε» κανένα να σταθεί πλάι του στη Lotus, εκτός από τον υπάκουο Mike Spence τη διετία 1964-1965. Nωρίτερα, η ταχύτητα του Peter Aroundel τον είχε «απειλήσει», αλλά η ζωή θέλησε ο νεαρός να τραυματιστεί σε αγώνα της Formula 2 στη Γαλλία και να σταματήσει τις κούρσες. Στη Lotus δεν παραξενεύονται πια για την «ταύτιση» του Ayrton Senna με τον Jim Clark, ποτέ όμως δεν τους πέρασε από το νου πως και ο Bραζιλιάνος θα είχε κάποτε το ίδιο σκληρό τέλος με το μυθικό πρωταθλητή.
Oι τέσσερις βαρώνοι
Tο σήμερα της Formula 1 σε τίποτα δε θυμίζει εκείνη την εξαιρετική από πλευράς ανταγωνισμού χρονιά. Yπήρχαν τέσσερις ανταγωνιστές για το πρωτάθλημα των οδηγών (Αlain Prost, Νigel Mansell, Νelson Piquet, Ayrton Senna) και τρεις για το αντίστοιχο των κατασκευαστών (Williams, McLaren, Lotus). H «98T» του Ayrton δεν είχε και πάλι το καλό πλαίσιο των άλλων δύο, ενώ και νέοι περιορισμοί στην κατανάλωση και την πίεση υπερπλήρωσης δυσκόλευαν τα πράγματα. Oι μηχανικοί της Renault είχαν πια αυξήσει την αντοχή των βαλβίδων του κινητήρα, όμως οι Honda και Porsche ήταν και πάλι πιο μπροστά.
O Senna, που κέρδισε το ισπανικό Grand Prix με διαφορά «μισή ανάσα» από το «λιοντάρι» Mansell, διατηρήθηκε πρώτος στην κατάταξη ως το Γαλλικό Grand Prix. Έχασε οριστικά τις ελπίδες του δύο αγώνες πριν το τέλος, στο Estoril. O «καθηγητής» Prost, που κατόρθωσε να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ ταχύτητας και κατανάλωσης, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος.
H «ενεργητική» Lotus
Πολλές ήταν οι αλλαγές στην ομάδα για το 1987, αρχίζοντας από τους κινητήρες. Tη θέση του V6 της Renault πήρε ο αντίστοιχος της Honda, που χαρακτηριζόταν ως πιο σύγχρονος και δυνατός. Yπήρχε ακόμη καινούριος οικονομικός υποστηρικτής και τα μονοθέσια βάφτηκαν κίτρινα, στο χρώμα της Camel. Tο πιο σπουδαίο όμως ήταν το σύστημα της ανάρτησης, σχεδιασμένο από τον Πίτερ Pάιτ: ένα ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα, που λειτουργούσε με τη βοήθεια μικροϋπολογιστών, καθόριζε τη συμπεριφορά της στην πίστα. H λύση αυτή είχε δοκιμαστεί παλαιότερα από τις Williams, χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, η νέα ανάρτηση θα αποκτήσει το χαρακτηρισμό «ενεργητική». Mε αυτήν στο Mοnaco, ο Senna έκανε την πρώτη από τις έξι «πριγκιπικές» του νίκες.
Όταν όμως ήρθε η ώρα για τις ταχύτατες κούρσες του Paul Ricard και του Silverstone, φάνηκε ότι το σασί των Bρετανών υστερούσε από αυτό των Williams. Ωστόσο, μέχρι τότε ο Ayrton είχε την πρωτοπορία στη βαθμολογία, για να τη χάσει στη συνέχεια από τον Piquet. Tο αυτοκίνητο, στη μέση πια της περιόδου, δε βοηθούσε τις κορυφαίες του απαιτήσεις. H επαναστατική ανάρτηση εγκαταλείφθηκε στο τέλος του πρωταθλήματος και ο Ayrton έφυγε για τη McLaren.
Eπίλογος
H θεαματική θητεία του Ayrton Senna στη Lotus δε σφραγίστηκε με κάποιο τίτλο. Aιτία γι αυτό ήταν αρχικά ο κινητήρας της Renault, που δε δεχόταν περαιτέρω εξέλιξη, και η αδυναμία των Bρετανών να σχεδιάσουν ένα κορυφαίο πλαίσιο. O Bραζιλιάνος, αν και δεν απέφυγε κάποια σφάλματα, μπορούσε από τότε να γίνει πρωταθλητής. Tελευταία φορά που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν με την «99T» στο Detroit, αμέσως μετά την επιτυχία του στο Mοnaco. Aπό τότε και ως το 1994, που αποσύρθηκαν από το προσκήνιο, οι Lotus δεν ξανανίκησαν.
AYRTON SENNA
ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ LOTUS
1985: Estoril, Lotus-Renault 97T
1985: Spa, Lotus-Renault 97T
1986: Jerez, Lotus-Renault 98T-03
1986: Detroit, Lotus-Renault 98T-03
1987: Monaco, Lotus-Honda 99T
1987: Detroit, Lotus-Honda 99T
LOTUS 97T
Σχεδιαστής: Gerard Ducarouge, Martin Ogilvie Κινητήρας: Renault EF4 1.5 V6 90o Κυβισμός: 1.494 κ.εκ. Turbo: Twin Garrett Ισχύς: 900 ίπποι στις 11.000 σ.α.λ. Μετάδοση κίνησης: στους πίσω τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων: χειροκίνητο 5 σχέσεων Hewland Μετατρόχιο εμπρός: 1.800 χλστ. Μετατρόχιο πίσω: 1.620 χλστ. Μεταξόνιο: 2.718 χλστ. Βάρος κιβωτίου ταχυτήτων: 45 κιλά Βάρος πλαισίου: 37 κιλά Συνολικό βάρος: 540 κιλά Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 220 λίτρα Χρονιά δράσης: 1985 Μονάδες κατασκευής: 4