top icon
Επικαιρότητα

Hyundai TIGER: Ένα τετρακίνητο, αυτόνομο μη επανδρωμένο όχημα (+video)

Το Hyundai Motor Group παρουσίασε το TIGER, που μπορεί να λειτουργήσει ως τετρακίνητο όχημα ή τετράποδο ρομπότ, μεταφέροντας προϊόντα ή εξερευνώντας δυσπρόσιτα σημεία -ακόμη και άλλους πλανήτες- χωρίς παρουσία οδηγού.

Με το TIGER, που δεν αποτελεί αποτελεί αναφορά στην τίγρη αλλά ακρωνύμιο της φράσης Transforming Intelligent Ground Excursion Robot, το Hyundai Motor Group φέρνει την επιστημονική φαντασία ακόμη πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το Hyundai TIGER, είναι το πρώτο μη επανδρωμένο απόλυτο όχημα κινητικότητας (Ultimate Mobility Vehicle – UMV), όπως το αποκαλεί η Hyundai και δημιουργήθηκε για να μεταφέρει προϊόντα και να εξερευνά απομακρυσμένα ή απρόσιτα, λόγω επιφάνειας, σημεία.

To TIGER, δεύτερο UMV των Κορεατών μετά από το Elevate, αλλά πρώτο μη επανδρωμένο όχημα, εξελίχθηκε στο New Horizons Studio, που δημιούργησε στα τέλη του 2020 το Hyundai Motor Group με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ώστε να αποκτήσει τεχνογνωσία από τα τεκταινόμενα στην περίφημη, Silicon Valley. Ακόμη, στη συνεργασία συμμετέχουν η εταιρεία λογισμικού και προχωρημένων τεχνολογικών λύσεων Autodesk, καθώς και η εταιρεία βιομηχανικού σχεδιασμού Sundberg-Ferar, αμφότερες με έδρα στις ΗΠΑ.

Hyundai TIGER

Σύμφωνα με το Hyundai Motor Group, το TIGER διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες, ώστε να λειτουργεί σαν μια κινητή επιστημονική εξερευνητική πλατφόρμα σε ακραίες ή απομακρυσμένες τοποθεσίες. Έχοντας βασιστεί σε μια αρχιτεκτονική αρθρωτής πλατφόρμας, τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν ένα εξελιγμένο σύστημα κίνησης ποδιών και τροχών, κατευθυντικό έλεγχο 360 μοιρών και μια σειρά από αισθητήρες για παρατήρηση από μακριά. Ακόμη, προορίζεται για τη σύνδεση με άλλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), που μπορούν να φορτίσουν και να μεταφέρουν το TIGER σε απροσπέλαστες τοποθεσίες.

Επιπλέον, χάρη στην ύπαρξη χώρου φόρτωσης εντός αυτού, το TIGER μπορεί να μεταφέρει αγαθά ή πακέτα βοήθειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η άρθρωση των τροχών στα πόδια επιτρέπει την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, διατηρώντας το ωφέλιμο φορτίο περισσότερο από ένα τυπικό επίγειο όχημα. Όταν τα πόδια έχουν μαζευτεί, το TIGER λειτουργεί ως ένα τετρακίνητο όχημα, ενώ όποτε βρεθεί σε σημείο που δεν είναι προσπελάσιμο μόνο με τους τροχούς, χρησιμοποιεί την ικανότητά του στο… περπάτημα.

Hyundai TIGER

Η πρώτη εκδοχή του TIGER, που σχεδιάστηκε στη Silicon Valley, ονομάζεται X-1, με το “Χ” να έγκειται στην έννοια του πειραματικού. Η ανάμιξη σχεδιαστικών δυνατοτήτων της Autodesk και  τεχνογνωσίας της Hyundai, επιτρέπει στο TIGER X-1 να διαθέτει ελαφριά αλλά πολύ δυνατή δομή, καθώς τα πόδια και ορισμένα στοιχεία του πλαισίου έχουν δημιουργηθεί με χρήση εκτυπωμένων σύνθετων ινών άνθρακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Hyundai Motor Group, το TIGER X-1 αποτελεί ένα ιδανικό όχημα για αναγνώριση εδάφους σε εύρος 360 μοιρών, για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ή ακόμη και για εξερεύνηση ενός άλλου πλανήτη.

Χάρη στην τεχνογνωσία και τις λύσεις που προτείνει το New Horizons Studio, οι οποίες συνδυάζουν τη ρομποτική και την τεχνολογία κίνησης τροχών, η Hyundai στοχεύει να προσφέρει προτάσεις, όπως τα Elevate και TIGER, που αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν, όπως αναφέρουν οι Κορεάτες, την κινητικότητα οχημάτων στο εγγύς μέλλον.

Παρακολουθήστε το video για το Hyundai TIGER X-1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ