4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 435i

Μοιάζει με «3άρα», αλλά με διαφορετική αρίθμηση, έχει λιγότερες πόρτες και είναι πιο σπορ. Υποδεχθείτε τη νέα Σειρά 4 της BMW.

NΑ που το μέτρο των μονών-ζυγών βρίσκει εφαρμογή και στην BMW. Όχι, φυσικά, για κάποια εκ περιτροπής κυκλοφορία, αλλά για το διαχωρισμό των μοντέλων ανάλογα με τις πόρτες. Πλέον τα μονά θα αφορούν τα σεντάν, και τα ζυγά τα κουπέ, με τα τελευταία να μη θεωρούνται παράγωγα, αλλά αυθυπόστατα μοντέλα. Αυτό δηλαδή που κάποτε ξεκίνησε η «6άρα», εγκατέλειψε η «8άρα» και αναβίωσε πάλι η Σειρά 6. Τώρα τα ζυγά κουπέ θα παρεισφρήσουν μεταξύ των 4θυρων σειρών. Η «6άρα» μεταξύ «5» και «7», η «4άρα» μεταξύ «3» και «5», ενώ αργότερα η εκκίνηση θα γίνεται από τη Σειρά 2, που θα βασίζεται στον ¶σο.
Το όνομα, όμως, λόγω της αυστηρά αριθμητικής μορφής, είναι ίσως και το πιο άψυχο στοιχείο αυτού του αυτοκινήτου. Αντίθετα, η εμφάνιση έχει να πει πολλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι διαστάσεις έχουν αλλάξει σε σχέση με του απερχόμενου κουπέ. Παρ' ότι το μήκος μεγάλωσε μόλις 26 χλστ., το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 50 χλστ., ενώ 43 χλστ. προστέθηκαν στο πλάτος και 16 χλστ. κόπηκαν από το ύψος. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα πιο δυναμικό σχήμα, που όμως τώρα δεν παραπέμπει σε σταγόνα, αλλά σε σφήνα. Και αυτό γιατί το φαρδύτερο σημείο αυτής της BMW δε βρίσκεται εμπρός, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά πίσω. Μπορεί το εμπρός μετατρόχιο να αυξήθηκε κατά 45 χλστ., στα 1.545 χλστ., η ρελάνς όμως του πίσω άξονα σταμάτησε στα 1.593 χλστ.

¶λλος αέρας
Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι υπάρχει σαφής συγγένεια με την «3άρα», λόγω μάσκας και φώτων (διατίθενται LED κατόπιν παραγγελίας). Όσο, όμως, την περιεργάζεσαι, τόσο ανακαλύπτεις ολοένα και περισσότερες διαφορές. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι, φυσικά, τα δύο μεγάλα ανοίγματα στις άκρες του εμπρός προφυλακτήρα, αλλά από εκεί και πέρα είναι οι πλαϊνές ακμές, το τελείωμα της ουράς και τα φουσκώματα στα φτερά που συνθέτουν μία macho εικόνα, κάνοντας την απερχόμενη να δείχνει πιο λεπτεπίλεπτη. Τα πλαϊνά βράγχια δεν είναι διακοσμητικά, καθώς μαζί με τις αεροκουρτίνες στις εσωτερικές άκρες του προφυλακτήρα εξομαλύνουν τη ροή του αέρα γύρω από τους εμπρός τροχούς. Ίσως το πιο υποτονικό στοιχείο να είναι ο πίσω προφυλακτήρας, που δε φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο τέμπο δυναμισμού με το υπόλοιπο αμάξωμα. Αυτό, πάντως, μπορεί να αλλάξει, εάν ρίξει κάποιος μια ματιά στο πακέτο M Performance (βλέπε ξεχωριστή ενότητα).
Περνώντας στο εσωτερικό, αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ οι δεσμοί με την «3άρα» είναι πολύ πιο ισχυροί από ό,τι στο εξωτερικό περίβλημα. Φυσικά, δε θα περίμενε κανείς, λόγω κόστους, κυρίαρχα στοιχεία (όπως όργανα και κονσόλα) να έχουν αλλάξει. Θα μπορούσαν ίσως οι Βαυαροί να διαφοροποιηθούν περισσότερο σε επιμέρους λεπτομέρειες, για παράδειγμα στη διαμόρφωση του ταμπλό εμπρός από τον συνοδηγό, την οποία η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είδαμε με καλό μάτι. Αν και πολλοί θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν την «4άρα» ως 2+2, εντούτοις πρόκειται για ένα πραγματικό 4θέσιο κουπέ (πέμπτος δεν προβλέπεται). Απρόσμενα μεγάλο είναι και το πορτ μπαγκάζ, φθάνοντας στα 445 λίτρα. Χρειάζεται αυτός ο χώρος για αργότερα, όταν στην ανοιχτή έκδοση κάπου θα πρέπει να βολευτεί η μεταλλική αναδιπλούμενη οροφή χωρίς παραχωρήσεις.

Στο ζύγι της ισορροπίας
Οι προδιαγραφές της εντυπωσιάζουν. Μεγαλύτερο μεταξόνιο και μετατρόχια, εμπρός πρόβολος που θα ζήλευε ακόμα και το Mini και ένα γενναίο χαμήλωμα του πλαισίου, που φέρνει το κέντρο βάρους κάτω από τα 500 χλστ., πλαισιώνουν μια ισόποση κατανομή μαζών στους δύο άξονες. Και κάπως έτσι οι προσδοκίες απογειώνονται, προτού καλά καλά αγγίξεις το κουμπί της μίζας. Αρχίζεις να ρολάρεις, και η αίσθηση παραπέμπει τόσο πολύ σε Σειρά 3, που λίγο θέλεις για να γυρίσεις το κεφάλι να διπλοτσεκάρεις ότι όντως λείπουν οι πίσω πόρτες. Με τόσο εντυπωσιακές προδιαγραφές, είναι αναμενόμενο οι απαιτήσεις να χτυπάνε κόκκινο. Όσο, όμως, ανεβάζεις ρυθμούς, τόσο η αδρεναλίνη παραμένει κλεισμένη στον αδένα της, καθώς όλα εκτυλίσσονται με μια καλοκουρδισμένη ρέγουλα. Τότε είναι που αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει ένα καλοζυγισμένο πλαίσιο (με τα χειριστήρια σε ανάλογο μήκος κύματος), έναντι μιας υπερφίαλης κατασκευής που απλώς σκλήρυνε για την περίσταση. Μια σκληροπυρηνική κατασκευή δε συμβαδίζει με τα γούστα της πλειονότητας των αγοραστών μιας κουπέ BMW, αλλά εκείνοι που ζητούν το παραπάνω μπορούν πια να βρουν διέξοδο στο πακέτο M Performance ή αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι την Μ4.
Η 435i δε σε τρομάζει ούτε στα σφιχτά ούτε στα ανοιχτά κομμάτια, προειδοποιεί εγκαίρως και δίνει το περιθώριο για διορθώσεις. Ακόμα και όταν ορμήσαμε στην πίστα του Εστορίλ (δεν είναι τυχαίο ότι η BMW είναι από τους ελάχιστους κατασκευαστές που συμπεριλαμβάνουν το στοιχείο της πίστας σε τόσες παρουσιάσεις νέων μοντέλων) για μερικούς πολύ γρήγορους γύρους, η «4άρα» συνέχισε να αδιαφορεί για τις εν γένει δυσκολίες (σε τέτοιες συνθήκες και θερμοκρασίες, λάστιχα και αναρτήσεις παραδίδουν νωρίς το πνεύμα), διατηρώντας αμείωτους ρυθμούς.
Βέβαια, στη διάθεσή μας είχαμε ένα full spec κορυφαίο μοντέλο της γκάμας. Μια «435», δηλαδή, με το τελειομανές αυτόματο κιβώτιο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη απόσβεση και κρεμαγιέρα μεταβλητού βήματος. Θα θέλαμε το τιμόνι να βάραινε λίγο περισσότερο στη Sport λειτουργία και έναν πιο γαργαλιστικό ήχο, αφού είναι σίγουρο ότι οι περαστικοί εισπράττουν περισσότερα (και μουσικότερα) ηχητικά ερεθίσματα από ό,τι ο οδηγός.
Πέρα από τον 3λιτρο 6κύλινδρο των 305 ίππων, η γκάμα των κινητήρων της «4άρας» περιλαμβάνει την ισχυρότερη έκδοση του 2λιτρου με τους 245 ίππους (428i) και τον επίσης 2λιτρο πετρελαιοκινητήρα των 184 ίππων (420d), ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν η 420i (184 PS) και οι πετρελαιοκίνητες 430d (258 PS) και 435d (313 PS).
Στη χώρα μας αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, και οι πρώτες πληροφορίες τοποθετούν το κόστος λίγο παραπάνω από τα αντίστοιχα δεδομένα του απερχόμενου μοντέλου.

Πάμε πακέτο
Εκείνοι που θα θελήσουν το κάτι παραπάνω δε θα μείνουν παραπονεμένοι. Σε πρώτη (και οικονομικότερη) φάση, υπάρχει το γνωστό πια πακέτο Μ, που ασχολείται με καλλωπιστικά στοιχεία μέσα/έξω, σφιχτότερο set-up ελατηρίων/αμορτισέρ/αντιστρεπτικών και μεγαλύτερα φρένα.
Τα ακόμα πιο ωραία, όμως, αρχίζουν με το M Performance. Η ισχύς αυξάνεται (420d +16PS, 430d +27 PS, 435i + 35 PS), η εξάτμιση αλλάζει (στις 428i και 435i), ενώ προσφέρεται μπλοκέ διαφορικό με άλλες αναρτήσεις και φρένα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η εμφάνιση ξεχωρίζει με τη μία, ενώ στο εσωτερικό δε θα σταθούμε στις επενδύσεις διάφορων τμημάτων με ανθρακονήματα, όσο στο απόλυτο φετίχ, που δεν είναι άλλο από το vintage τιμόνι από αλκαντάρα, με shift lights στην κορυφή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΝΤΕΛΟ 420d 428i 435i
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.995 κ.εκ. 1.997 2.979
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 184 ίπποι/4.000 σ.α.λ. 245/5.000 306/5.800
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 38,7 χλγμ./1.750 σ.α.λ. 35,7/1.250 40,8/1.200

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων ή αυτόματο 8 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα με διπλούς συνδέσμους, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.638x1.825x1.362 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.810 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.525 κιλά 1.525 (1.540) 1.585 (1.590)

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 7,5 δλ. 5,9 (5,8) 5,4 (4,9)
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 240 χλμ./ώρα 250 250
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 4,7 λίτρα/100 χλμ. 6,6 (6,7) 7,9 (7,6)
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 124 γρ./χλμ. 154 (157) 185 (178)

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
Σε παρένθεση οι τετρακίνητες εκδόσεις